2017. máj 26.

Kövér László lepkehálója mellett lenne még alternatíva

írta: Gyömbér Béla
Kövér László lepkehálója mellett lenne még alternatíva

Viszonylag nagyot futott a hazai médiában a hír, miszerint Kövér László, az Országgyűlési Őrség részére, 40 mm-es gránátvetőt, illetve számtalan olyan fegyvert kíván rendszeresíteni, amely korábban nem volt elérhető az Országgyűlés fegyverszobájában.

Sokan sokféle módon támadták a beszerzéseket, amik nekem egyébként nagyobbrészt elfogadhatóak, kisebbrészt indokoltak tűnnek, de ez csak a szubjektív véleményem. Ha egy kicsit szétnéz valaki a rendvédelmi szervek közbeszerzései között, akkor láthatja, hogy mások is rendszeresítettek, például 40 mm-es, például GL-AH 06 típusú gránátvetőket mostanában. Például a Készenléti Rendőrség. Vagyis zajlik egyfajta átfogóbb képességbővítés és modernizáció ezen a területen.

Más kérdés, hogy a jelenlegi fegyverállományhoz képest eléggé szerteágazó, új képességek fognak megjelenni az Országgyűlési Őrségben, hiszen a bevethető kényszerítő eszköztár bővül útzárakkal és mesterlövő fegyverekkel is, amik egyben nemcsak új eszközt, hanem új funkciókat és képességeket is jelentenek majd a testületben.

 ogy.jpg

Ők fognak hálót reptetni (Kép: MTI/Beliczay László)

Rákanyarodva a témára érdemes felidézni még Kósa Lajost, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnökét, aki nemrég még azt nyilatkozta, hogy Magyarország tizenkét MiG repülőgéppel (a valóságban már évek óta Gripenek védik hazánk légterét) állította meg a migrációt. Ő nevetségesnek tartotta az egyik ellenzéki képviselő javaslatát, miszerint gránátvető helyett inkább sólymokkal vadásszanak a drónokra az Országgyűlési Őrség tagjai.

Merthogy a kormányzati oldalról nyilatkozók váltig állítják, hogy a 40 mm-es kézi gránátvető, aminek még nem ismert a típusa sem, azért szükséges, hogy elfogóhálót kilőve drónokra vadásszanak vele. Ennek egyébként szerintem több tény is ellentmond. Az elfogóháló a rendszeresítésről szóló rendelet szerint a "mozgásszabadságot korlátozó eszközök" között lett felsorolva.

Márpedig ezek szerint valótlan az eszköz besorolása, jogi értelemben mozgásszabadsággal értelemszerűen csak emberek rendelkeznek. Másrészt a rendelet D) 9. pontja szerint 40 mm-es gránát különféle változatait is rendszeresítik. Gondolom senki nem hiszi azt, hogy az elfogóháló kilövéséhez többféle gránát-változatot fog majd az őrség rendszeresíteni.

Mindezzel csak arra akarok utalni, hogy érthetetlen számomra, hogy miért ne mondhatná azt az Országgyűlési Őrség vezetése, hogy igenis szükség van az új veszélyek, fenyegetettségek ismeretében gránátvetőre. Nemcsak drónokra tervezve, hanem például könnyfakasztó gránát vetésére is. Mindez ráadásul transzparens lesz, ha valaki kiperli majd, hogy pontosan milyen típusú különféle 40 mm-es gránátokat vettek. 

Egyébként a rendszeresítés szabályait tartalmazó jogszabály szerint, a rendszerbe vételi és az alkalmazásba vételi eljárást az Országgyűlési Őrség azon szervezeti elemének vezetője kezdeményezi, amely szervezeti elemnél a kényszerítő eszköz alkalmazása szükséges. A rendszerbe vételi javaslat, valamint az alkalmazásba vételi javaslat kötelező tartalmi eleme a szolgálati szükségesség rövid indokolása.

Vagyis az Országgyűlési Őrség valamelyik szervezeti egységének vezetője, valamilyen okból úgy érezte pár héttel, talán hónappal ezelőtt, hogy márpedig ettől kezdve szükséges lesz a szélesebb nyilvánosság előtt egyelőre nem ismert kockázatok miatt mesterlövő puskák, kézi gránátvetők, útzárak, elfogó hálók beszerzése. Erre pedig nyilván szakmailag megindokolt, SWOT elemzésekkel alátámasztott oka volt, kételkedni lehet benne, de Magyarországon felesleges.

A lényeg azonban nem is ez, hanem az elfogóháló, vagy ha úgy tetszik, egyfajta katonai "lepkeháló," amivel tehát Kósa Lajos szerint drónokra vadászik majd az Országgyűlési Őrség, nem is tudom hol, honnan és hogyan. Egyébként a drónokra való vadászatnak nem teljesen légből kapott módszere a hálókkal való lövöldözés, de azért vannak már kifinomultabb módszerek is. Szerencsére.

1_6.jpg

Mi volt előbb? Groza-R vagy Drone Gun? (Kép: janes.com/KB Radar/DroneShield)

Például a magyar kormányzatnak mindenkor kedves, baráti fehérorosz (gondoljunk csak a T-72-es tankok szépemlékű beszerzésére) KB Radar által összerakott Groza-R fegyverre, amely képes 2 km-es körzetben blokkolni a drónt vezérlő rádiójeleket, 5 km-es körzetben a GPS/GLONASS/GALILEO/BeiDou jeleket is.

Mindezt beszerezhetné a kormány lepkeháló helyett, ha már tényleg ennyire a drónok elleni harcra készülnek, az Országház tetejéről, hálókkal lövöldözve. Hogy tényleg működik-e? Hát ki kellene próbálni, ez úgyis része a rendszeresítés folyamatának. Ha pedig nem akar senki sem láthatatlan sugarakkal lövöldözni, egyszerűen oda lehet állni az Országház mellé egy felpimpelt Ford Transittal is. Bár az könnyű célpont lehet forró helyzetben. Vagy megvenni egy készletet és felszerelni az Országház tetejére.

De még ennél is tovább lehet gondolkodni, ha valaki akar. Mi lenne, ha a hadiipari fejlesztésekben élenjáró HM EI Zrt. mondjuk nem a VITÉZ társasági ruha kutatás-fejlesztésére(!) szerződne a Magyar Honvédséggel, hanem valami hasonló fegyverrendszer kifejlesztésére, ami valljuk be, tényleg innovatív lenne, korszerű, de azért nem is űrtudomány, lenne piaca is és feléledhetne tőle a hazai hadiipar. Új, trendeknek megfelelő, hiánypótló fegyverrendszer. Valahogy így gondolhatták Fehéroroszországban is.

Vannak alternatívák is: Drone Gun

Nekünk úgy tűnik, hogy még onnan is van mit tanulni. Persze nekik is lehetett, mivel a fegyverük kísértetiesen hasonlít az ausztrál-amerikai Drone Shield cég Drone Gun elnevezésű megoldására. Hogy melyik a tyúk és melyik a tojás azt persze nem tudom, de tippem azért lenne rá. A piacon mindenesetre már több cég is jelen van hasonló megoldásokkal, de teljesen kiforrott, a piacot teljesen lefedő termék még nincs. Persze Kövér László lepkehálója biztosan hatékonyabb lesz mindegyiknél.

Ha tetszett az írás, akkor ne maradj le a következőről:

Szólj hozzá

közbeszerzés Kövér László drónok Országház fegyverszállítás honvédelem és nemzetbiztonság