2017. ápr 22.

Mégis beindult a Zrínyi 2026 haderőreform

írta: Gyömbér Béla
Mégis beindult a Zrínyi 2026 haderőreform

Mahagóni beépítésű, szőnyegborítású balatoni vitorlásokkal erősítik a Magyar Honvédség eszköztárát

Az elmúlt huszonhat év legnagyobb honvédelmi és haderő-fejlesztési programját indítja el 2017 januárjától a Magyar Honvédség, Zrínyi 2026 néven – jelentette be dr. Simicskó István honvédelmi miniszter az év elején. Azóta kevés konkrétum látott napvilágot, mígnem a napokban Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az index.hu értesülései szerint úgy nyilatkozott, hogy "a hadsereg fejlesztéséről nincsen döntés még, csak a neve van meg: Zrínyi 2026 lesz a terv neve."

Az utóbbi időben ráadásul egészen hajmeresztőnek tűnő védelmi "fejlesztésekről" is hallani lehetett, mint például a 197 lőtér megépítéséről szóló projekt, vagy épp a mára már teljesen elavult, négy-öt éve üzemen kívül helyezett és azóta is az enyészettel küzdő Mi-24-es helikopterek váratlan "nagyjavítási" terve. Utóbbiakhoz a pótalkatrészeket, rakétafegyverzetet már évekkel ezelőtt, fillérekért árusították ki, bár jelentős részüknek már akkor is le volt járva az üzemideje. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter egyik korábbi Kormányinfóján már utalt a reaktiválás lehetőségére, de akkor még valószínűleg senki sem vette igazán komolyan a nyilatkozatát.

hajo.jpg

Kép: breakingnews.ie

Biztosan vannak olyanok, akik a fenti hírek hallatán kételkedni kezdtek a kormány Zrínyi 2026 programjában, de a napokban megjelent egy közbeszerzés, ami alapján úgy tűnik, hogy mégis elindulhatott a projekt. Hamarosan ugyanis új járművekkel gazdagodhat a Magyar Honvédség eszközállománya. A mahagóni beépítésű, szőnyegborítású oldalfalakkal és négy kárpitozott fekvőhellyel, kajüttel ellátott vitorláshajókat a Magyar Honvédség Rekreácós, Kiképzési és Konferenca Központ fogja "hadrendbe állítani", szolgálatukat pedig Balatonakarattyán fogják ellátni. A vitorlások kezelőit és vendégeit UV álló naptető és füstszínű ablakok védik majd a támadó napsugaraktól.

Természetesen nem szeretném ezt a beszerzést úgy beállítani, mintha ez valamiféle luxusberuházás lenne, hiszen nyilvánvalóan szükséges, időszerű beszerzésről van szó (például hamarosan kezdődik a nyári szezon a Balatonon). Ráadásul bármilyen meglepő, nem is olyan drágák ezek a járművek. Sőt, feltehetőleg mindössze bruttó 27.813 euróba fognak kerülni darabonként. Hogy miért gondolom ezt, ha még csak az ajánlattételi felhívást olvastam? Azért, mert a közbeszerzési ajánlattételi felhívás feltételei jelentős részben megfelelnek a VEGA YACHTSPORT Kft. által forgalmazott, egyébként is rendkívül népszerű, Balaton 25 elnevezésű vitorlás brossúrájában található leírásnak.

Ha pedig valaki a Google segítségével rákeres a laikus számára talán leginkább meglepő minimumkövetelményre, vagyis az "oldalfalak szőnyegborítással" közbeszerzési feltételre, akkor mindössze egyetlen találatot fog kapni: a Balaton 25 vitorlás forgalmazói leírását, ami egyébként "véletlenül" minden paraméterében megfelel az összes többi követelménynek is. Valószínűleg így nem lesz nagy verseny a közbeszerzés során, de vélhetően nincs is túl sok típus, ami bruttó 10 millió forintos árkategóriában elérhető lenne hasonló felszereltséggel, méretben, mahagóni berakásostól, mindenestől. Vajon milyen nevet fognak kapni?

Ha tetszett az írás, akkor ne maradj le a következőről:

Szólj hozzá

vitorlás közbeszerzés honvédelem Magyar Honvédség Honvédelmi Minisztérium Balaton Kiemelt Üdülőkörzet honvédelem és nemzetbiztonság